сряда, 9 септември 2009 г.

Расмусен защити мисията на НАТО в Афганистан

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен защити присъствието на международни сили в Афганистан, което поражда все повече критики в западните общества, като заяви, че те ще останат там "колкото е необходимо", предаде АФП.
Расмусен призна, че "напредъкът не е достатъчно бърз", "че информациите за измами на изборите са тревожни и че всяка загуба, която търпят войските на НАТО, е трагедия". Но заяви в декларация, оповестена от неговата пресслужба, че "публичното говорене за усилията, които трябва да се предприемат в Афганистан, се насочва в погрешна посока".
Бившият датски премиер, който в началото на август пое ръководството на НАТО, изброи няколко довода. Първо, "ние може би не постигаме достатъчно бърз напредък, но все пак постигаме такъв. Талибаните нямат никакъв шанс да се върнат на власт и терористите вече не могат да намерят убежище в Афганистан, от където биха могли да извършват операции".
Според него няма никакво съмнение, че "афганците живеят по-добре". Въпреки че движението е "бавно, то е ритмично", увери Расмусен.
Относно президентските и провинциални избори на 20 август генералният секретар на НАТО заяви, че "те със сигурност не се доближаваха до съвършенството", но "в подобен контекст те бяха стъпка напред". /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар