вторник, 8 септември 2009 г.

Терористите насочват мерника си към хотели

Терористите насочват мерника си към хотели и други лесни за поразяване цели със засилването на мерките за сигурност във военните и правителствените обекти, според проучване на агенция "Стратфор", цитирано от АП.
"Ал Кайда" променяла същността си от централизирана организация с глобални цели към съвкупност от регионални представителства с по-ограничени цели и силна подкрепа сред обикновените хора.
По-малките терористични групи получават по-слаба подготовка и по-малко пари и затова си поставят по-скромни задачи.
Това обаче не означава, че те не са опасни особено ако се опитват да докажат на какво са способни или ако са в състояние да се свържат с някого, който притежава високи тактически умения, заключава докладът.
Според "Стратфор" броят на нападенията срещу хотели се е увеличил над два пъти след атентатите от 11 септември 2001 г. в сравнение с осемте години преди това. Броят на ранените и убитите при подобни нападения се е увеличил шест пъти за същия период.
Хотелите са идеалните "лесни" мишени за ислямските екстремисти - те предлагат фиксирано местоположение, интензивно движение на хора и слаби мерки за сигурност.
Освен това те привличат много западняци, което дава възможност на терористите да убият или ранят много от тях в едно нападение.
Въпреки че охраната на хотелите се старае да наблюдава подозрителните хора и дейности, екстремистите знаят как да заобиколят тези мерки - те се регистрират като гости на хотела.
Като пример в доклада се посочват двете самоубийствени атаки срещу хотелите "Мариот" и "Риц-Карлтън" в Джакарта на 17 юли, чиито извършители се бяха регистрирали в тях два дни по-рано.
От гледна точка на терористите недостатъкът на ударите срещу подобни "меки" цели е, че те не им дават толкова политически и идеологически дивиденти, колкото нападенията срещу по-добре охранявани "твърди" цели като правителствени сгради и военни обекти.
Въпреки зачестилите атентати срещу хотели, много собственици и управители изпитват нежелание да засилват мерките за сигурност в сградите, тъй като това затруднява работата и причинява неудобство на гостите.
Един от прокурорите, представляващи жертвите на атентат в хотел от 2004 г., изисква от собственика да поеме отговорността за сигурността и собствеността на гостите. /VESTI.bg /

Няма коментари:

Публикуване на коментар