събота, 5 септември 2009 г.

В Афганистан са ранени четирима германски войници

В северните части на Афганистан в резултат на самоубийствен терористичен акт в околностите на град Кундуз са ранени четирима немски войници. Както е съобщила агенция DPA губернаторът на едноименната провинция Мохаммад Омар, смъртникът се е самовзривил с натъпкан с взрив автомобил.

Представител на Бундесвера е потвърдил, че край германска колона на шест километра на североизток от Кундуз се е взривил крайпътен фугас, в резултат на което са били леко ранени четирима германски военнослужещи. Повредено е едно транспортно средство. Взривът се е усетил и на територията на разположена наблизо база на Бундесвера. Според съобщенията, мишена на терористичния акт е била именно тази база.
Отговорност за нападението е поело на ислямското радикално движение Талибан.
Предната вечер в този район в резултат от поискано от Бундесвера авиоудар на НАТО са загинали повече от 70 човека. Поддръжката от въздуха е поискана след като талибаните са отвлекли два бензиновоза на ISAF. Щат-секретаря на министерството на отбраната на ФРГ, Томас Косендей (Thomas Kossendey) е заявил, че бензиновозите са можели да бъдат използвани за крупен терористичен акт против военнослужещи на Бундесвера, и това е било необходимо да бъде предотвратено. Талибаните са подложили на обстрел германски войници, които са обследвали мястото на бомбардировката, които открили ответен огън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар