събота, 5 септември 2009 г.

Штайнмайер: "В Афганистан е опасно, както на война"

Министърът на външните работи на ФРГ Франк-Валтер Штайнмайер (Frank-Walter Steinmeier) както и преди отказва да квалифицира ставащото в Афганистан като война.

"Ако се говори само за нивото на опасността, то може да се каже: Да, това е война. Но нито от гледна точка на формулировките, нито по отношение на съдържанието това не е вярно", - казал министърът в интервю за вестник Hamburger Abendblatt. Войната винаги се води между държави, а в Афганистан Бундесвера се бори против тероризма. "Затова ние говорим за не за война, а за бойни операции", - е пояснил той.
Кандидатът за федерален канцлер от СДПГ отново е поискал график за извеждане на войниците на Бундесвера от Афганистан. "Нужен ни е план, който да конкретизира, колко време германските и другите войници трябва да останат в Афганистан, и как си представяме извеждането на войските. За това е необходимо да се говори с афганистанското правителство и новия президент. Бундесверът ще си замине, веднага щом афганистанците бъдат в състояние да осигуряват сигурността в страната със собствени сили", - е добавил шефа на МВнР на ФРГ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар