петък, 4 септември 2009 г.

ЦРУ моли Министреството на правосъдието да открие "источниците" на изтичане на секрети: те подриват авторитета на разузнаването

След редица скандални изтичания на секретни данни в пресата, ЦРУ се е обърнало към американското министерство на правосъдието с молба да извърши официално разследване. За това съобщава вестник The Washington Times позовавайки се на анонимни източници от самото управление.

По техни думи, става дума за секретна програма, за която директорът на ЦРУ Леон Панетта е докладвал пред конгреса на САЩ през юни. Информацията само след месец тя се е появила в печата.
Тогова редица уважаеми американски вестници, включително и The New York Times и The Washington Post, позовавайки се на действащи и бивши сътрудници на ЦРУ съобщиха, че разузнавачите са планирали да унищожат лидерите на терористите с помощта на частната охранителна компания Хе. Тази програма така и не заработила, тъй като шефът на ЦРУ е закрил, веднага след като разбрал за нейното съществуване. Но разкриването на тези данни имало и други последствия: "Ал-Кайда" е включила ръководителя на Хе Ерик Принс в списъка за унищожаване.
Заместник-председателят на сенатската комисия по разузнаване Кристофър Бонд отказал да обсъжда темата за възможното официално разследване с журналисти. Но е отбелязал, че скандалите, свързани с изтичане, и други публикации в СМИ, касаещи дейността на разузнаването, са й нанесли "непоправим ущърб". "Нашите съюзници питат: "Как можем да ви доверяваме секретни неща, следа като всичко отива в пресата?", - казал заместник председателя.
Подобно мнение, по думите на Бонда, вече му се е наложило да чува от страни от Европа, Южна Азия и Близкия Източник. "Никой от тях все още не е казал, че се отказва от сътрудничество, но са започнали да задават въпроси", - отбелязва Бонд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар