вторник, 15 септември 2009 г.

Минометен обстрел край посолството на САЩ в Багдад

Няколко минометни снаряда или ракети са попаднали днес близо до американското посолство в Багдад малко след пристигането на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който иска да продължи натиска върху иракските ръководители да направят политически компромиси, предаде Ройтерс.



Според полицейски източници две мини се взривили на стотина метра от посолството, разположено в свръхохраняваната Зелена зона в центъра на столицата, без да засегнат самите сгради на посолския комплекс. Към мястото на експлозиите са се отправили пожарни коли.
Вицепрезидентът Байдън се е срещнал с посланика на САЩ Крис Хил и върховния главнокомандващ генерал Рей Одиерно. Точното местоположение на Байдън се пази в строга тайна поради съображения за сигурност.
Кореспондент на Ройтерс чул взрив по време на брифинг на Хил и Одиерно. Високоговорител в посолството излъчил предупреждение за заплаха и за прикриване на служителите му.
Това е второто посещение на Байдън в Ирак през последните 3 месеца и тази визита е знак, че администрацията на Обама е нетърпелива да разреши дълготрайните спорове между кюрдската, шиитската и сунитската арабска общности за земя и петрол, които карат американски представители да се опасяват, че те могат да разделят страната. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар