сряда, 9 септември 2009 г.

Учени са измислили как да се предотвратят самоубийствата в армията

Учени от университета в Тел-Авив (Израел) за извършили изследвания, в резултат на които, както те твърдят, е възможно да се предсказват склонността към суицидално поведение на военнослужещите, съобщава сайта "ИнформНаука".
По данни от изследванията, публикувани в Washington Post, около 20% от военнослужещите на САЩ, завърнали се от зони на бойни действия в Ирак и Афганистан, страдат от различни психически разстройства. Сред тях е значителен броя на лицата с така наречения посттравматичен синдром. А сред тях, на свой ред, има, достатъчно много хора, склонни към самоубийство, коментира изданието.
Професор Талма Хендлър е изобретила способ, с помощта на който е възможно да се установяват военнослужещите, склонни към самоубийство. По нейните думи, създаденият от нея инструмент ще позволи в клинични условия не само да се диагностицира посттравматичното стресово разстройство на психиката, но и то да се лекува още преди психологичните проблеми да станат явни.
Изследвайки група от петдесет действащи израелски военнослужещи, участващ в боеве в градски условия, професор Хендлър съвместно с полковника от израелските ВС Гед Любин са успели да предскажат, кой от военнослужещите ще прояви най-силно такива симптоми, като влошаване на настроението, натрапчиви идеи и нарушения на съня. За своите открития и достижения професор Хендлър е била в удостоена със специална награда на Въоръжените сили на САЩ.
Като използва метода на магнитно—резонансната томография (МРТ), Хендлър може да предскаже, кой от военнослужещите най-силно може да прояви психопатология в бъдеще. С помощта на неинвазивен метод за визуализация се прави запис на активността на мозъка на военнослужещите още преди те да започнат да изпълнява своите задължения. Опирайки се на тези записи, учените могат да предскажат, кой от тях е най-склонен към прояви на симптомите на стреса, свързани с бойните действия — тези симптоми могат да предизвикат посттравматично стресово разстройство или да доведат до дълбока депресия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар