събота, 29 август 2009 г.

В Афганистан сериозно е ранена кореспондентът на CBS


Кореспондентът на американската теле- и радиокомпания CBS Ками Маккормик е сериозно ранена при взрив в провинция Логар.


Автомобилът, с който се е движила Маккормик, в петък е попаднал на мина. Ранената журналистка е оперирана в местна болница. В събота сутринта е превозена в болницата на ВВС на САЩ в Баграм на север от Кабул. Лекарите оценяват състоянието й като "стабилно".
В Афганистан Маккормик се занимава с подготвяне на новини за CBS Radio News. В компанията 47-годишната журналистка от Ню-Йорк работи от 1998 година.



Съпротивата на бунтовниците в Афганистан против афганистанските войски и чуждестранните контингенти поставя под заплаха безопасността на журналистите, които работят с военните в горещите точки.
Август, през който са загинали 45 военнослужещи на САЩ, стана най-"кървавия" месец за американската армия за всичките осем години война в Афганистан от началото на военната операция през 2001 година.
В днешно време в операциите на територията на Афганистан, провеждани под общото ръководство на НАТО, взимат участие формирования на многонационалната антитерористична групировка на НАТО под командоването на представители на въоръжените сили на САЩ, а така също и части и подразделения на Международните сили за съдействие на сигурността в Афганистан (International Security Assistance Force, ISAF).
Числеността на контингентите на НАТО и ISAF в Афганистан е почти 70 хиляди човека и, според замисъла на президента на САЩ Барак Обама, ще се увеличава в бъдеще за "постигане на победа над тероризма".




Няма коментари:

Публикуване на коментар