понеделник, 31 август 2009 г.

Командващият на силите в Афганистан е предал рапорт за положението в страната

Американският командващ на НАТО в Афганистан, генерал Стенли МакКристъл, е представил своята оценка на шефовете си във Вашингтон и Брюксел, но документът се държи в тайна. Чиновниците от Пентагона че ще бъдат проведени международни консултации и е възможно да се поискат по-голямо количество американски и международни сили.
В документа предназначен за НАТО, генерал МакКристъл пише, че "ситуацията в Афганистан е сериозна, но успех може да бъде постигнат." Освен това генералът, иска да „бъде преразгледана стратегията, с помощта на която да бъде постигнат успех.", а така също и задълженията, отговорностите, решенията, и увеличаването на съвместните усилия. Това е всичко, което е било публикувано открито.
Американският министър на обраната Робърт Гейтс е казал, че още не видял доклада, но споделил с репортери, че може да предположи какво е неговото съдържание.
"Мисля, без да съм го чел, че неговата оценка, има намерение да покаже проблемите, които стоят пере нас в Афганистан. Също така ще очертае областите, в които можем да постигнем голям успех и може да усъвършенстваме нашите стратегия и тактика," коментира той.
Някои цивилни съветници пристигнали в Афганистан, за да помогнат на генерал МакКристъл да подготви оценката, споделят, че той се нуждае от повече войски, за да подави възродилото се движение „Талибан” и да установи най-накрая сигурност в населените места. Някои изследвания на текущата ситуация са били твърде застрашителни, включително и подобни на коментарите на един от главните американски военни служители, адмирал Майк Мълън, който е казал, че сигурността в Афганистан е "сериозна и влошаваща се." Секретарят Гейтс е коминтирал, че той лично очаква балансирана оценка от генерал МакКристъл.
Гейтс е отбелязал, че е обезпокоен от изпращането на твърде много чужди войски в Афганистан и потенциалната изолация на неговите хора и че МакКристъл може да поиска още войски, ако прецени, че има нужда от тях. Освен това, е признал че ще бъде трудно в близко време да се изпратят още американски войски в Афганистан и е изразил безпокойство от цената на такива увеличени ангажименти.
"На нас ни е крайно ясно, че МакКристъл е длъжен да бъде прям когато ни информира от какво има нужда, за да изпълни мисията, която сме му възложили. Ще обсъдим неговата оценка, и след това ще коментираме препоръките за ресурс, които той прави," добавил той.
Говорителят на Пентагона Брайън Уйтман (Bryan Whitman) казъл, че няма никакви планове за да прави доклада на генерал МакКристъл публичен, наричайки го "конфиденциална военна оценка".
Уйтман коментирал, че всяко искане за допълнителните сили ще дойде само след международни консултации на високо ниво.
Освен това споделя, че тази оценка е разработена, за да осигури изпълнението на плана на новата стратегия на Барак Обама, който беше обявен през март, и в който се призовава към регионален подход и ци фокусиране на това Афганистан да не стане отново база за международния тероризъм, както е било това преди атентатите от 11 септември 2001 г.. Президентът, също така е одобрил увеличаването с повече от 20 000 на американските войски, като повече от тях вече са пристигнали.
Всяко искане на генерал МакКристъл би било в допълнение към вече договореното общо количество от 68 000 американски войски и съпътстващия ги контингент от 37 000 души от войски на НАТО и други страни партньори. /VOA/

Няма коментари:

Публикуване на коментар