неделя, 30 август 2009 г.

В Хелменд талибаните са нападнали сапьори - един е убит, 11 отвлечени

В събота, в южната афганистанска провинция Хелменд неизвестни лица са извършили въоръжено нападение над група афганистански специалисти-сапьори, работещи в неправителствената организация по разминирането DAFA (The Demining Agency for Afghanistan). 11 от тях са били отвлечени. 
Инцидентът е станал в района на Сафи - едно от предградията на Лашкаргах, административния център на провинцията. Работещите на местността специалисти били неочаквано атакувани от група неизвестни, които минавали покрай тях с автомобил.
DAFA има щаб-квартира в афганистанския град Кандахар и се занимава и разминиране в южните и западните региони на Афганистан. Организацията е създадена през март 1990 година и первоначално се е наричала South West Afghan Agency for Demining (SWAAD). Сегашното си название получава през апрел 1993 година, малко след падането на правителството на доктор Наджибулла. Дейността й в настояще време се финансира от САЩ и ООН.

По данни на афганистанския Координационен център по разминирането (Mine Action Coordination Centre of Afghanistan - MACCA), през 2008 година в Афганистан са загинали 11 и са били ранени 53 специалисти по обезврежднае на взривни устройства.
За 30 години въоръжено противопоставяне на афганистанска земя са се натрупали милиони мини и невзривени боеприпаси. Ежемесечно на тях се натъкват около 60 човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар